Bebeklerde Uyku Eğitimi Ne Zaman Başlamalı?
Dokuz ay boyunca son derece korunaklı ve güvende hisseden bebeğiniz için dünyadaki en önemli şey yeniden güven duygusudur. Ebeveynlerin bu dönemde sabırlı olmaları son derece önemlidir. Yenidoğan bebeğinizin sağlıklı ve kaliteli bir uyku düzenine sahip olmayacağını unutmamalısınız.
İlk dört aylık süreçte uyku eğitimini engelleyen en önemli detaylar arasında güven duygularıyla birlikte bebeğinizin yaşadığı biyolojik sıkıntılar olabilir. Bu durumları göz önünde bulundurursanız 4 ile 4.5 aydan sonra sağlıklı şekilde bebeklerde uyku eğitimine başlayabilirsiniz. Uyku eğitimi konusunda esnek olmanız gerekir.
Doğru Analiz Etmek
Eğitime başlamadan önce çocuğunuzu iyi bir şekilde analiz etmelisiniz. Çocuğunuzun ne zaman acıktığı, ne zaman uykusunun geldiği ve hangi eylemlerinize ne tür tepkiler verdiğini izlemelisiniz. Çocuğunuzun davranışlarını doğru şekilde analiz etmek için not almalısınız. Not edilen davranışlar arasında bebeğinizin kaç saat uyuduğu ve hangi aralıkla gündüz uykularının olduğunu da bulundurmalısınız.
Çocuklar için uyku eğitimi konusunda birbirinden farklı yöntemler vardır. Çocuğunuzun uyku eğitim modelini belirleyebilmek için onun karakter yapısını da belirlemelisiniz. Uyku düzensizliğine yol açan ya da bozukluğuna yol açan asıl sebepleri belirlemek uyku eğitimi sürecinde son derece önemlidir. Ebeveynler bu noktada çocuklarını diğer çocuklar ile kıyaslamamalıdır. Her yöntem her çocukta işe yaramayabilir.
Uyku eğitimi yöntemlerini iyi bir şekilde araştırmanız ve bebeğinizin uyku alışkanlıklarıyla ilgili notlar almanız en temel noktalardır. Gerektiği zaman en uygun uyku metodunun ortaya çıkarılabilmesi için uzmanlardan destek alabilirsiniz.
Bebek Nasıl Uyutulmalı?
Bebeğinizi uykuya hazırlarken rahat kıyafetler giydirmelisiniz. Ayrıca ılık bir duş sonrasında rahatlatıcı yağlar sürmeniz de işe yarayabilir. Altını değiştirmeyi ve vücuduna hafif şekilde masaj yapmayı da unutmayın.
Bebeği emzirerek ya da sallayarak uyutmanız onun bu duruma alışmasına sebep olabilir. Bu durumda bebeğiniz sürekli uykuya geçerken bunu istemeye başlayacaktır. Bu sebeple, bu tür rutinler oluşturmaktan uzak durun. Bebeğinizin uykusu geldiği zaman yatağına yatırın ve başucunda uykuya dalmasını sağlayın.