Çocuklarda En Sık Karşılaşılan Korkular
En yalın hali ile korku, mevcut zamanda var olan tehlikelere karşı hissedilen ve nesnesi olan bir duygudur diyebiliriz. Kaygı ise gelecekte meydana gelebilecek nesnesi ve kaynağı belirsiz bir duygudur. Çocuklar gelişim evrelerinde belirli korkular geliştirirler. Her yaş döneminin kendisine özel korkuları vardır. Çocuklarda yaygın olarak görülebilecek korkular aşağıdaki gibidir;
- Aileden ayrı kalmak
- Diğer çocuklar ve yetişkinler ile iletişim kuramamak
- Fiziksel korkular
- Çevreye ve doğaya bağlı korkular
- Medikal süreçler ile ilgili korkular
- Bilinmeyenlere karşı korkular
- Hayali kaynaklı korkular
Çocukların Korkularının Sebepleri Nedir?
Eksik bilgi sahibi olmaktan kaynaklanan korkular vardır. Örneğin, fırtına ve gök gürültüsünün sebebini bilmeyen çocuklar bu tür durumlara karşı korkuyla yaklaşmaya başlarlar. Bilgi eksikliği ve yanlış varsayımlar ciddi korkuların meydana gelmesine sebep olabilir.
Anne karnında yaşanan olumsuz tecrübeler, doğum anında yaşanabilecek komplikasyonlar, medikal kaynaklı travmalar, bebeklikteki ihmaller ve sonuçlarında çocuklarda korku temellerinin oluşmasına yol açabilir.
Çocuklar korktukları bir şeyi genelleme ve ilişkilendirme eğilimindedir. Henüz ufak bir çocukken kedinin üzerinde zıplamasından korkan çocuk kedi korkusunu bütün tüylü hayvanlardan korkmak şeklinde yeniden yorumlayabilir ve genelleyebilir.
Ebeveynlerinin ve bakım verenlerinin korkularını iyi gözlemleyen çocuklar bu durumu kendilerine çekebilirler. Çocuklar için güvendikleri kişilerin gözlerindeki korku ve kaygı ifadelerine şahit olmak korkutucu bir deneyime yol açar. Ebeveynlerin korkuları çocuklar için içselleştirilebilir korkular arasınadır. Örneğin, annesi yüzmekten korkan bir çocuk ilerleyen süreçte suya karşı çekimser tavırlar sergilemeye başlayabilir.
Zihinsel imgeler ve sembolik düşünceler geliştiği zaman çocukların hayal güçleri genişler. Bu durum pek çok farklı konu hakkında hipotez üretilmesine sebep olabilir. Bunlar dışında sembolik korkular da vardır. Bilinç dışında var olan ve dile getirilemeyen güç olayların alternatif nesneler ile aktarılması sonucunda sembolik korkular meydana gelir. Çocuğunuzun korkuları, onun hayat kalitesini ve psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilecek durumdaysa mutlaka profesyonel destek almanız gerektiğini unutmamalısınız.